The Story of Gardening
Doelgroep: van 0 tot 110 jaar
Als onderdeel van een prachtige tentoonstelling (door Kossmann de Jong en IJsfontein), in een splinternieuw museum op een landgoed in Somerset, maakten we 27 animatie. Deze 27 animaties maken deel uit van 9 tijdperk installaties die het verhaal van tuinieren vertellen door de eeuwen heen.
Verhaal
Elke animatie verteld het verhaal van een belangrijk figuur uit een bepaald tijdperk. Via de filosoof Epicurus uit de oudheid, langs Karel de Grote, de Renaissance en via grootheden uit o.a. China en Japan tot aan de moderne Luis Barragán (zie header) en ons eigen Piet Oudolf en Mien Ruys.
Epicurus en Walahfrid Strabo
De filosoof Epicurus, bijvoorbeeld, gebruikte de tuin om met vrienden te discussiëren over wat je nodig had om gelukkig te zijn. In de middeleeuwse gebruikte de monnik Walahfrid Strabo de kloostertuin om de medicinale werking van planten en kruiden te bestuderen.
Karel de Grote en prins Babur
Charlemagne (Karel de Grote) cultiveerde de planten die Strabo had bestudeerd en liet 100 soorten in zijn landgoederen over het gehele Frankische rijk uitzetten ten goede van zijn onderdanen. Dat een grote heerser en veroveraar graag tuinen aanlegt zie je ook terug bij de Oesbeekse prins Babur. Hoewel weer om een hele andere reden.
Claude Monet en Chang Wei
Een andere vergelijking uit twee verschillende tijdperken en culturen kan gemaakt worden tussen Claude Monet en Chang Wei. Twee kunstenaars die hun leven wijdden aan het bestuderen van de natuur d.m.v. de schilderkunst. Monet vanuit zijn zelf aangelegde in Chirverny en Wang van zijn cabin in de bergen
William Robinson vs Luis Barragán
Interessant vinden we ook het grote verschil aan toepassingen in vorm en uitvoering door de eeuwen heen. Wanneer je bijvoorbeeld naar de Ierse William Robinson kijkt (midden 19e eeuw) en die deze naast Luis Barragán (Mexico, begin en midden 20e eeuw) zet. Twee tuinontwerpers met een eigen kijk die niet bang waren om hun kont tegen de krib te gooien.
Animatie
Meer filmpjes uit dit project (en andere projecten) zijn te vinden op ons Vimeo acount : https://vimeo.com/studiokloek/albums