- Canon scholenprogramma

Canon scholenprogramma

In 2017 opende het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) in Arnhem haar nieuwe tentoonstelling: De Canon van Nederland. Studio Kloek ontwikkelde samen met het NOM het scholenprogramma hierbij. Dit scholenprogramma brengt kinderen uit zowel het primair onderwijs als het voortgezet onderwijs op een actieve wijze in aanraking met de hoogte- en dieptepunten uit deze rijke geschiedenis.

 

Reportage

Maak je eigen journaal

Bezoekende schoolklassen worden in groepjes verdeeld en gaan op pad met een iPad om een reportage te maken over een gekozen onderwerpen in de Canon. Een iPad is hierbij hun reportage-tool. Hij leidt hen naar de juiste plek om onderzoek te doen en opnames te maken. De opnames van de verschillende groepjes uit de klas worden uiteindelijk gecombineerd en gerenderd tot een uitzending van een ‘echt’ journaal. Dit journaal wordt door de leerlingen op een later, op school bekeken.

 

Reportage-tool

Deze reportage-tool loodst de kinderen op dynamische wijze door de tentoonstelling en ze helpt de reportage’s te maken.

Thema’s

Per groepje werk je in één van de canon onderwerpen. Deze is voorheen op school gekozen. Ieder thema heeft zijn eigen persoonlijke vormgeving.

Een voorbeeld uit de Canon Eerste Wereld Oorlog van het primair onderwijs (PO)

 

Onderzoek

Binnen het gekozen thema doe je eerst onderzoek. Met behulp van kleine opdrachtjes en quisjes bezoek je de verschillende plekken in het Canon en kom je meer te weten over je onderwerp.

Reportage opnemen

Hierna gaan ze, van elkaar of van de items, opnames maken.  Hierbij zijn ze zelf de verslaggever of de acteur in een historische scene of interview.

PO vs VO

Voor primair onderwijs en voortgezet onderwijs zijn er verschillen in aanpak, vormgeving, en structuur. De opdrachten bij PO zijn gegroepeerd binnen één canon onderwerp terwijl bij VO alle canon onderwerp zijn gegroepeerd in vier verschillende thema’s. Hierbinnen worden de verschillende doelgroepen op hun eigen niveau geprikkeld en aangesproken.

Voorbeelden VO

Voorbeelden PO

Content Management Systeem

Omdat de inhoud niet op voorhand helder was en de wens van het NOM om de inhoud aan te kunnen blijven passen, ontwikkelde Studio Kloek een CMS, waarin het NOM de vrijheid kreeg om binnen de verschillende thema’s de tijdvakken naar eigen inzicht in te delen en te vullen met tekst en beeld. Met behulp van tour-schermen kan het NOM een touronderdeel samenstellen. Een tourscherm kan bijvoorbeeld een zoekschermscherm zijn, of een quiz- of opnamescherm.

Samenwerking

Dit project is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen klant en opdrachtgever, waarbij het NOM de inhoudelijke kant volledig voor haar rekening nam en Studio Kloek haar expertise in interactieve toepassing kon inzetten om de inhoudelijke wensen van het NOM in optimale banen te geleiden. Dit was een interessant proces met vele uitdagingen, waarbij de diversiteit aan disciplines resulteerde in creatieve oplossingen.

AANMELDEN

BASISONDERWIJS GROEP 7/8

www.openluchtmuseum.nl/aanmelden-bo

HAVO / VWO KLAS 1/2

www.openluchtmuseum.nl/aanmelden-vo