- Canon scholenprogramma

Canon scholenprogramma

Doelgroep: bovenbouw PO en onderbouw VO)

Voor de tentoonstelling “De Canon van Nederland” ontwikkelde Studio Kloek  met het Nederlands Openlucht Museum (NOM) een bijbehorend scholenprogramma. Dit programma brengt kinderen uit  het primair- en voortgezet onderwijs actief in aanraking met de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis.

 

Reportage

Maak je eigen journaal

In eerste instantie maken de klassen in groepjes een reportage over een onderwerp in de Canon. Vervolgens worden alle reportages uit de klas gecombineerd tot een ‘echt’ journaal. Tenslotte kunnen ze op school, samen hun eigen uitzending bekijken.

 

Reportage-tool

De (iPad) reportage-tool loodst de kinderen door de tentoonstelling en helpt ze de reportage’s te maken.

Thema’s

Per groepje werken ze in één van de canon onderwerpen. Deze is van te voren op school gekozen. Ieder thema heeft zijn eigen persoonlijke vormgeving.

Een voorbeeld van het primair onderwijs (PO)

Onderzoek

Om te beginnen doen de kinderen binnen het gekozen thema onderzoek. Met behulp van kleine opdrachtjes en quisjes (be)zoeken ze verschillende plekken in het Canon. Zo komen ze meer te weten over hun onderwerp.

Reportage opnemen

Uiteindelijk gaan ze de opnames maken.  Hierbij zijn ze zelf de verslaggever of de acteur in een historische scene of interview. Het zelf spelen van deze rollen geeft ze meer inzicht in het onderwerp, maar  zorgt vooral ook voor veel hilariteit.

PO vs VO

Primair onderwijs en voortgezet onderwijs hebben ieder hun eigen reportage tool. Qua inhoud zijn ze verschillend in aanpak, vormgeving en structuur. De opdrachten bij PO zijn gegroepeerd binnen één canon onderwerp. Bij VO zijn echter gegroepeerd in vier verschillende thema’s. De verschillende doelgroepen worden zo op hun eigen niveau geprikkeld.

Voorbeelden VO

Voorbeelden PO

Content Management Systeem

Voor het museum is het slim om de inhoud aan te kunnen blijven passen. Daarom ontwikkelde Studio Kloek een CMS.  Dit geeft de vrijheid om zelf opdrachten in te vullen met tekst en beeld. Met behulp van voorbeeldschermen kan een compleet onderdeel worden samen gesteld.

Samenwerking

Dit project is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen klant en opdrachtgever.  Het NOM nam de inhoudelijke kant  voor haar rekening terwijl Studio Kloek haar expertise in interactieve toepassing inzette. Zo konden de inhoudelijk wensen  in optimale banen te geleid worden.

AANMELDEN

Ben je als school geinteresseerd? schrijf je dan in via onderstaande link.

BASISONDERWIJS GROEP 7/8

www.openluchtmuseum.nl/aanmelden-bo

HAVO / VWO KLAS 1/2

www.openluchtmuseum.nl/aanmelden-vo