- Museum Helmond

Museum Helmond

Terug in de tijd in Kloekstijl

Voor Museum Helmond heeft Studio Kloek de vormgeving en realisatie gedaan voor de kinderroute, een vast onderdeel van de nieuwe reguliere tentoonstelling. Gevraagd was om in een eenduidige, eigen stijl de route vorm te geven voor een brede doelgroep, leeftijd 4 tot 12 jaar. We hebben gekozen voor een frisse, duidelijk leesbare vormgeving, die zowel het jongere en het oudere gedeelte van de doelgroep aanspreekt en past in de tijd van kasteelheer Jan van Berlaer (omstreeks 1400). Inhoudelijk zullen de allerkleinsten niet alles begrijpen, maar door de speelse vormgeving en interactie toch aangetrokken worden om mee te doen.

Voor de allerjongsten is er een speurtocht en voor de oudere kinderen de schilden route met aan het einde van de een “test-je-kasteel-kennis-quiz”.

Kinderroute

Tijdens de kinderroute kruipen de kinderen in de huid van een page, die tot ridder geslagen wil worden.  Gewapend met een echt schild gaan ze leren over het leven op kasteel Helmond ten tijde van Jan van Berlaer.

Aan het einde van de route worden ze tot ridder geslagen door dezelfde Jan van Berlaer. Maar voor het zover is, wordt wel hun kennis getest in het kruisboogspel.

Bouw je eigen kasteel

Op de magneetwand kunnen kinderen een eigen kasteel bouwen. Zetten ze het kasteel op een hevel voor meer zicht, nemen ze een slotgracht of een valhek voor meer bescherming…of juist allemaal? De informatie aan de muur (voor de ouders) helpt ze met hun strategische keuzes. Ze mogen natuurlijk ook gewoon de poort op 12 meter hoogte plaatsen, dan kan zéker niemand naar binnen.

…of je zorgt dat de ridders kunnen vliegen en dat er een waterval uit je toren komt.

Help Jan van Berlaer

Hoe ben je een goede page?

Als als je tot ridder geslagen wilt worden moet je eerst een goede page zijn. Laat zien dat je je eerste baantje waard bent en help de kasteelheer Jan van Berlaer een goed jachtkostuum uit te zoeken en hem te voorzien van de geschikte maaltijd uit die tijd.

Wat voor brood at Jan van Berlaer eigenlijk?

…en wat draagt hij eigenlijk tijdens het jagen?

Wat doet een ridder?

Ridder wordt je niet zomaar!

Rondom deze twee kisten kunnen de kinderen ervaren hoe sterk een ridder eigenlijk moet zijn om dat zware harnas te dragen. Dat aan de muur bevestigde zwaard, voelt ook al niet echt lekker licht in de hand. In de deksels leer je hoe het eigenlijk zit met het ‘ridder worden’ en wat er allemaal nog meer bij komt kijken.

Schildenroute

Zoek de projecties

Wanneer de kinderen alles (oké, bijna alles) hebben geleerd wat er is te leren over het ridder zijn en het helpen van de kasteelheer, krijgen ze bij de balie een schild voor de schildenroute. Hiermee gaan ze opzoek naar 9 ‘verstopte’ plekken waar ze op de achterkant van het schild een projectie kunnen opvangen die ze nóg meer kennis geeft over de tijden van Kasteel Helmond. Deze kennis wordt in het kruisboogspel getest om te kijken of je wel uit het goede ridderhout gesneden bent.

Het schild voor de schildenroute

Isabel en Albert Joseph van Arbergh

Een treurig huwelijk

Het treurige huwelijk tussen Joseph van Arbergh en 13 jarige Isabel  is geen onderdeel van de kinderroute, maar wel een opvallend verhaal uit de geschiedenis van het Kasteel Museum Helmond.

De 13 jarige Isabel, nog vrolijk dartelend en ongetrouwd.

Het Kruisboogspel

De grote riddertest

Voordat Jan van Berlaer je kan ontvangen moet je eerst een test afleggen. Schiet jij met een echte kruisboog bij alle 9 vragen in de roos? Dan mag je door naar Jan om geridderd te worden! …. met minder trouwens ook.

Lukt het je om gelijk alle goede vragen te raken?

Geridderd door Jan van Berlaer

Uit het goede hout gesneden

Jan van Berlaer (in hoogst eigen persoon) staat op het eind van de route met zijn zwaard klaar om je te ridderen. Nadat je dit op eervolle manier hebt mogen ondergaan (vergeet niet een foto te maken), moet iedereen je vanaf dat moment de titel Ridder voor je naam noemen. Doen ze dat niet, dan ben je aan de ridderorde verplicht diegene net zo lang te paard te achtervolgen totdat hij/zij dat wel doet.

Onze Barbara had alle vragen goed en wordt hier kei hard tot ridder geslagen. We zijn trots op je Ridder Barbara! Bedankt voor al je toekomstige bescherming.

Museum Helmond

De kinderroute is nog tot ongeveer 2026 nog te bezichtigen in Museum Helmond … te Helmond. Zie hier het adres

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren