- Museum Helmond - Roddelspel

Museum Helmond – Roddelspel

In 1548 stond Kasteel Helmond in brand. Tot op de dag van vandaag weet niemand hoe het is gebeurd of wie het heeft gedaan. De heer verdenkt een aantal mensen en het volk heeft ook wel een idee. Wij maakten er een spannend bordspel van. In dit roddelspel, van 2 bij 2 meter, moet je tegen wil en dank en bij de gratie van het volk proberen onschuldig te blijven.

Het jaar 1548: Brand in kasteel Helmond.

Het kasteel van heer Joost van Cortenbach  is afgebrand. Hij is razend en spreekt de legendarische woorden: “Diegene die de brand in mijn kasteel heeft aangestoken zal hangen tot zijn voeten de grond raken!”

 

Waar gebeurd!

Het spel speelt zich af op een pad door de oude stad Helmond. Hier lopen vijf, op waarheid gebasseerde, verdachten vanaf het afgebrande kasteel (start) naar het Grote Kerkplein (finish). Daar staat heer Joost met de strop in zijn hand te wachten om de schuldige de veroordelen. Dat is, als het je niet gelukt is de roddels van je broek te houden.

Bordspel

Het leuke van dit bordspel is dat de interactie tussen de spelers en het spel heel fysiek is. Je loopt als verdachte zelf door de oude stad, de stadbewoners ‘slaan’ je persoonlijk met de roddels om je oren en je bordgenoten spelen fysiek de zondebok aan je door. onderussen staat heer Cortenbach met zijn strop te wachten op het kerkplein.

De roddel bepaald

In dit spel viert niet het recht de zegen, maar de roddel.  Onderweg van het kasteel naar het plein word er namelijk ontzettend geroddeld en wordt er druk gediscusieerd wie de zondebok is.

 

De roddels bepalen hoe snel de verdachten over de finish gaan…maar diegene die op het láátst de zondebok heeft, is een ‘Kakhiel’ en zal hangen tot zijn voeten de grond raken!

Wanneer niemand aan het eind de bok heeft (hele kleine kans) dan is de laatste die op het plein aankomt, het meest verdacht en dus de schuldige (heel logisch in 1548)…Kakhiel!

Alleen verliezers

Dit spel kent, zoals je al begrijpt, geen winnaars maar alleen één, hele dikke, verliezer. En vier, met angszweet doordrenkte, mazzelaars. Maar goed, dan moeten ze ook maar niet met vuur spelen! Kom je ook je geluk testen?