- Museum Helmond - Roddelspel

Museum Helmond – Roddelspel

Ons werd gevraagd een spel te maken dat aansluit bij de experience op de zolder van Kasteel Helmond. Het moest tussen de 30 en 60 minuten duren en 12 kinderen (primair onderwijs) kunnen bedienen. Wij bedachten en ontwikkelden dit bordspel op basis van bestaande personages en een aannemelijk verhaal.

Het jaar 1548: Brand in kasteel Helmond.

Het kasteel van heer Joost van Cortenbach  is afgebrand. Hij is razend en spreekt de legendarische woorden: “Diegene die de brand in mijn kasteel heeft aangestoken zal branden tot zijn voeten de grond raken!”

 

Waar gebeurd!

Het spel speelt zich af op een pad door de oude stad Helmond. Hier lopen vijf, op waarheid gebasseerde, verdachten vanaf het afgebrande kasteel (start) naar het grote kerkplein (finish). Daar staat heer Joost met de strop in zijn hand te wachten om de schuldige de veroordelen.

Bordspel

 Het leuke van een bordspel (van 2mtr) is dat de interactie tussen de spelers en het spel heel fysiek is. Je loopt als verdachte zélf door de oude stad. De stadbewoners ‘slaan’ je persoonlijk met de roddels om je oren. Je bordgenoten spelen fysiek de zondebok aan je door. En heer Cortenbach staat met zijn strop op jou te wachten op het kerkplein.

De roddel bepaald

In dit spel viert niet het recht de zegen, maar de roddel. Onderweg van het kasteel naar het plein word er namelijk ontzettend geroddeld en wordt er druk gediscusieerd wie de zondebok is .

 

De roddels bepalen hoe snel de verdachten over de finish gaan…maar diegene die op het laatst de zondebok heeft, is een kakhiel en zal hangen tot zijn voeten de grond raken!

Wanneer niemand aan het eind de bok heeft (hele kleine kans) dan is de laatste die op het plein aankomt, het meest verdacht en dus de schuldige (we leven immers in 1548)…Kakhiel!

Alleen verliezers

Dit spel kent, zoals je al begrijpt, geen winnaars maar alleen één, hele dikke, verliezer…en vier, met angszweet doordrenkte, mazzelaars. Maar goed… dan moet je ook maar niet met vuur spelen! Kom je ook je geluk testen?