- philharmonie zuidnederland

philharmonie zuidnederland

Doelgroep: PO

Bij elk kinderconcert van de philharmonie zuidnederland, wordt een digitaal lesprogramma ontwikkeld, om kinderen voor te bereiden op het concert. Zo leren kinderen van tevoren over de inhoud van het concert, de instrumenten die gebruikt gaan worden, hoe een dirigent te werk gaat. Ze leren meezingliedjes uit hun hoofd, geluidsfragmenten herkennen en knutselen met werkbladen in het thema van het concert.

Kloek heeft inmiddels al een tal van lesprogramma’s gemaakt, met verschillende terugkomende modules, die afgestemd op het concert telkens andere invulling krijgen. Daardoor voelt het rijk aan en kunnen de kosten (eenmaal gemaakt) voor volgende lessen beperkt blijven. De philharmonie zuidnederland levert de audio bestanden en video materiaal, waardoor de lessen altijd rijk gevuld zijn met leuke en nuttige informatie.

Verschillende voorbeelden

Lejo ontdekt het orkest (groep 3-4)

Via het digitale lesmateriaal komt de uitvinder van Lejo in de klas, hij wil de kinderen inspireren om zelf nieuwe Lejo filmpjes te bedenken. Leo Petersen laat op het digibord zien hoe je met een hand, oogjes van papier, en met een attribuut en geluiden een nieuw filmpje kunt maken. De klas wordt een filmset! Ook maken de kinderen vooraf kennis met het orkest, enkele musici en de instrumenten. De dirigent, Sander Teepen leert de kinderen echt dirigeren.

Radio Walvis  (groep 3-4-5-6)

Via het digitaal lesmateriaal maken de kinderen kennis met de wereld van Radio Walvis. Vanuit de drie disciplines uit deze voorstelling, vormgeving, drama en muziek, leren zij Pilu kennen en brengen ze afval tot leven door er zelfs muziek mee te maken! Na de voorstelling blikken ze door middel van je eigen radioshow samen terug op wat ze gezien en meegemaakt hebt. 

Orpheus (groep 5-6)

Het digitale lesmateriaal staat in het teken van ‘herinneren’ en bereidt leerlingen vanuit verschillende invalshoeken voor op de voorstelling en het verhaal van Orpheus. Algemeen beeld in het digitale lesmateriaal is de boom. De boom met wortels, stam en kruin. Zo zijn de lessen ook ingedeeld. De kinderen gaan opzoek naar hun wortels, voorouders, de namen van de voorouders en de namen van de heel verre voorouders: Orpheus en Eurydike. De stam is hun basis van kennis: de kinderen leren over de instrumenten en over het orkest.

De liefhebber (groep 4-5-6)

In het digitale lesmateriaal onderzoeken de leerlingen de instrumenten uit het symfonieorkest en de verschillende aspecten van communicatie: met woorden, zonder woorden, met muziek, in muziek of zelfs door stilte.

Broer (groep 6-7-8)

BROER is een actieve kennismaking met een groot symfonieorkest. Bekende melodieën van de grote componist Verdi, een spannend verhaal en je mag, nee, móet ook nog eens met het orkest meedoen. De wave, dansen en vooral veel zingen. Meedoen is plezierig en vooral leuk als je het goed kan! Voorbereiding in de klas is daarom noodzakelijk. Dat is gemakkelijk voor te bereiden met het digitale lesmateriaal.